Прес-реліз: Російський вплив Росії в Україні – це айсберг, більшу частину якого не видно

еп

23 липня 2019 року у Києві був проведений круглий стіл «Російський лобізм в Україні: шляхи проникнення і можливості протидії», організований Центром глобалістики «Стратегія ХХІ» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», що був присвячений обговоренню лобістської діяльності Росії в Україні, а також можливих шляхів перешкоджання і протидії деструктивним впливам агресора. До дискусії у форматі Chatham house долучились представники експертного середовища, парламенту, наукових інституцій, громадських організацій та медіа.

Російське лобі в Україні проявляється практично за всіма сферами життєдіяльності в державі та суспільстві, і не завжди воно є видимим. «Російський вплив Росії в Україні – це айсберг, більшу частину якого не видно. Багато структур з РФ не входять в Україну напряму, а використовують європейські країни. Наприклад, компанія Лукойл зайшла в Україну через Австрію під брендом Amic», - зазначив Михайло Гончар, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ».

Лояльне відношення до російських банків в Україні призвело до того, що вони на сьогодні складають лише 6% усіх банків, що працюють в країні, але володіють більше 20% валютних активів банківської системи України, що прирівнюється до 30% валютних резервів держави. Це становить небезпеку для фінансової системи України, на яку вони вже мають безпосередній вплив.

В енергетичній сфері України російський вплив був суттєво зменшений за рахунок повної відмови від імпорту природного газу з РФ. Між тим, у 2018 році імпорт з РФ до України досяг 8 млрд. доларів США, з яких на енергоносії припадає більше половини - 4,5 млрд. доларів США, а це переважно нафтопродукти і вугілля. Щодо останнього, то Росія поставляла до України незаконно видобуте в ОРДЛО вугілля, пропускаючи його через свої вуглезбагачувальні підприємства та компанії Білорусі, а отримані кошти направляла на фінансування т.зв. «ДНР» і «ЛНР». Це погіршує енергобезпеку України.

Вплив Росії на безпековий сектор України спрямований на максимальне обмеження здатності України протистояти військовій агресії. З цією метою, Росія сприяє пропаганді пацифізму в Україні, збирає інформацію про українську армію, влаштовує диверсії на український складах та стимулює протидію мобілізації і призову до ЗСУ.

В інформаційному полі РФ працює як напряму – через власні інформаційні ресурси, так і опосередковано – через українські та європейські інформаційні канали, поширюючи власні наративи. При цьому, все більше відмічається їх перехід на використання української мови.

Важлива роль Російської православної церкви у розширенні російського впливу на Україну, адже це стосується духовного виміру життя українського суспільства. Велика частина проросійських громадських організацій, у тому числі й релігійного спрямування, після початку агресії РФ проти України нікуди не зникли, а лише тимчасово заморозили свою діяльність або зменшили активність. При цьому, вони де-юре існують, а отже зберігають здатність активно включитись у просування російських інтересів в Україні.

Як загальну для усіх секторів учасники дискусії відзначили тенденцію до зростання непрямих впливів РФ на Україну та українське суспільство. Протидіяти цьому можливо серед іншого шляхами застережного і неухильного дотримання українського законодавства щодо такий дій та виконання державою координаційної функції протидії гібридним загрозам.

_________________________

Круглий стіл проводився в рамках проекту «Російський лобізм в Україні в контексті виборів 2019 року: джерела живлення, канали проникнення, механізми запобігання» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Думки та погляди, висловлені під час заходу є виключною відповідальністю Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» і не обов’язково відображають точку зору Міжнародного фонду «Відродження». За додатковими запитаннями звертайтесь до Центру глобалістики «Стратегія ХХІ»: +380 44 425 01 96; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Читали 681 разів