Прес-реліз: Звернення родичів політичних бранців Кремля до Генерального Секретаря ООН

23 жовтня 2017 року Об’єднання родичів політичних бранців Кремля та низка правозахисних і громадських організацій звернулись до Генерального Секретаря ООН Антоніо Гуттереша з відкритим листом.

Автори листа звертають увагу ООН на тривожні тенденції у сфері прав людини у тимчасово окупованому Криму в контексті тематичної доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (Україна)» від 25 вересня 2017 р. Висловлено занепокоєння тим, що вже після оприлюднення доповіді ООН, репресії російської окупаційної влади проти громадян України не тільки не припинились, а й посилились. Відбулись нові незаконні обшуки, затримання та арешти кримськотатарських активістів.

«Ми вбачаємо тривожним те, що Росія розширює географічні межі проведення своїх спеціальних операцій проти громадян України, використовуючи територію третіх країн для проведення силових заходів, таких як викрадення і незаконні арешти – заходи, які вже широко проводились на території окупованого Криму. У цьому контексті ми хочемо привернути Вашу увагу до долі 19-річного українського громадянина Павла Гриба, який був викрадений ФСБ РФ на території Республіки Білорусь й, всупереч його волі, вивезений до російської в’язниці», - йдеться у листі.

Також у ньому відзначається, що російська сторона, як і раніше, продовжує ігнорувати вимоги ООН та інших міжнародних організацій, і продовжує брутально порушувати права людини. 3,5 роки незаконної окупації Криму показали, що просто слова, не підтримані діями, можуть тільки стимулювати і заохочувати агресора до нових порушень і злочинів.

Підписанти звернення вважають, що для Об’єднаних Націй, в контексті реформи ООН, настав час переглянути практику застосування вето постійними членами Ради Безпеки. На сьогодні 114 із 193 країн-членів ООН підтримують ініціативу обмеження застосування права вето. «Росія, окупувавши та здійснивши спробу анексії частини території України, брутально порушуючи права людини, продовжує зловживати правом вето для того, щоб уникнути відповідальності, не допускати міжнародні організації та правозахисників на тимчасово окуповані території. Така ситуація є небезпечною для підтримання міжнародного миру і безпеки, цьому має бути покладено край», - йдеться у листі.

В контексті проблеми масових репресій РФ і політичних переслідувань на окупованих територіях України, авторами пропонуються наступні заходи:

1.Проведення міжнародних слухань в ООН щодо системних та масштабних порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях України – в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, а також у Донбасі.

2.Вимагати від Російської Федерації припинення політичних переслідувань та негайного звільнення громадян України, ув’язнених за політичними мотивами в Росії та окупованому Криму, вимагати дотримання їх прав та свобод, зокрема, свободи від катування, права на захист, права на справедливий суд тощо.

3.Вимагати від РФ доступу Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (UN HRMMU) та інших міжнародних правозахисних механізмів на територію тимчасово окупованого Кримського півострова та до м. Севастополь.

4.Вимагати від РФ припинення практики застосування антитерористичного та антиекстремістського законодавства проти інакодумців.

5.Вимагати проведення ефективних і справедливих розслідувань фактів грубих порушень прав людини та воєнних злочинів, а також подальшого притягнення винних осіб до відповідальності за злочини, вчинені на тимчасово окупованій території Кримського півострова та м. Севастополь.

6.Рекомендувати урядам вжити обмежувальні заходи (включно із заморожуванням фінансових активів та забороною на міжнародні пересування) стосовно офіційних осіб РФ та посадових осіб на окупованій території, відповідальних за грубі порушення прав людини, незаконні політично мотивовані переслідування осіб (фальсифікацію справ, кримінальні переслідування, тортури, незаконні вироки та інше).

7.Рекомендувати урядам переглянути політики закупівлі енергетичних та інших ресурсів у країні (Росія), чиї дії призводять до порушень міжнародного права, прав людини, міжнародного гуманітарного права та широких репресій й переслідувань за інакомислення».

6 листопада за сприяння МЗС України та Постійного Представництва України при ООН, звернення було передано до Офісу Генерального Секретаря ООН в Нью-Йорку. До звернення Об’єднання політичних бранців Кремля приєднався Голова Меджлісу кримськотатарського народу, Центр громадянських свобод, Кримська правозахисна група, Медійна ініціатива за права людини, Центр інформації про права людини, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Інститут демократії ім. Пилипа Орлика, Центр глобалістики «Стратегія ХХІ».

Аналітична записка

Дослідження