Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео) 30.06.2022

Щоденні зведення оперативної інформації виконані ГО "Українська жіноча варта" (uavarta.org)

Оперативна інформація з регіонів  України від  УЖВ 29.06.2022

Матеріали підготували: Tetiana Kliuchnyk-Horobets, Tetyana Pidgorna, Olena Reka, Yana Hushchyna, Halyna Radevych, Ioanna Kryvenko

126 діб триває героїчний спротив українського народу  російському вторгненню.

Фото головне: Наслідки ракетного удару по Дніпру

 

Україна коротко:

126 діб триває героїчний спротив українського народу російському вторгненню.

Відбувся масштабний обмін полоненими. Україна звільнила з російського полону 144 захисники, серед них 95 оборонців «Азовсталі». Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)

Оперативна інформація Генерального штабу Збройних сил України щодо російського вторгнення станом на 18:00:

На Волинському та Поліському напрямках, в рамках навчань, військовими комісаріатами республіки білорусь проводиться перевірка приписного складу та можливості щодо проведення мобілізації на території окремих регіонів.

На Сіверському напрямку ворог продовжує здійснювати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону. Крім того, агресор здійснив обстріли цивільної і військової інфраструктури в районах населених пунктів Тур’я та Лугівка Сумської області. Завдав авіаційного удару по населеному пункту Угроїди.

На Харківському напрямку противник обстрілював із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Харків, Базаліївка, Пришиб, Шестакове, Руська Лозова, Верхній Салтів, Іванівка та Замулівка.

На Слов’янському напрямку ворог проводить перегрупування військ та утримує раніше зайняті рубежі. Зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Долина, Богородичне, Микільське, Грушуваха та Довгеньке. Також окупанти завдали авіаудару поблизу Гусарівки.

На Донецькому напрямку противник, за підтримки артилерії, намагається блокувати місто Лисичанськ та взяти під контроль ділянку автошляху Лисичанськ – Бахмут. Здійснив обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Лисичанськ, Верхньокам’янка, Сіверськ та авіаудар по району Лисичанського нафтопереробного заводу. Для підтримки наступальних дій в районі населеного пункту Верхньокам’янка задіяв диверсійно-розвідувальні групи. Українські воїни їх виявили та знешкодили. Залишки ДРГ окупантів відійшли.

На Краматорському напрямку активних бойових дій ворог не вів, обстріляв із артилерії район Тетянівки.

На Бахмутському напрямку ворог обстрілював позицій наших військ із артилерії різних калібрів поблизу Клинового, Роздолівки, Виїмки та Івано-Дар’ївки. Завдав авіаудару неподалік села Відродження. Намагався наступальними діями покращити тактичне положення в районі населеного пункту Спірне, успіху не мав, відійшов. Диверсійно-розвідувальну групу противника наші воїни знешкодили неподалік Берестового.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник обстрілював наші позиції із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Авдіївка, Веселе, Павлівка, Білогір’я, Інженерне, Ольгівське, Преображенка та Гуляйпільське. Окрім того, російські окупанти завдали авіаційних ударів по цивільній інфраструктурі поблизу Оріхова та Щербаків.

На Південнобузькому напрямку ворог здійснював систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури із ствольної та реактивної артилерії, проводить перегрупування військ.

На тимчасово зайнятій території України окупаційна влада продовжує проведення заходів адміністративно-поліцейського режиму. Триває збір особистої інформації місцевих жителів, примусова паспортизація та заборона виїзду населення на територію, підконтрольну українській владі.

Окремі підрозділи збройних сил російської федерації не мають змоги своєчасно доукомплектувати підрозділи через небажання особового складу брати участь у війні.

Наші підрозділи продовжують виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань на визначених напрямках та б’ють окупантів у ближніх боях.

Президент Індонезії Джоко Відодо під час візиту до Києва відвідав Ірпінь, аби побачити руйнування, спричинені російськими військами та зустрівся з Володимиром Зеленським. Лідер Індонезії закликав зробити все можливе для розблокування експорту зерна з України, а також наголосив, що Індонезія візьме участь у відновленні лікарень на Київщині.

Україна підписала “транспортний безвіз” з ЄС, – повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури. Угода про лібералізацію автомобільних перевезень скасовує необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для перевезень та дозволяє прискорити експорт української продукції через автомобільні пункти пропуску.

Українців без досвіду навчатимуть програмуванню. Проєкт “IT Generation” запускає уряд України. Як розповіли в Міністерстві цифрової трансформації, навчання буде безкоштовним для людей без досвіду роботи в ІТ та професії. Вже в липні зареєструватись на навчання зможуть українці віком від 21 до 60 років.

Східні області

Харківська область 

Російські окупанти завдали авіаудару поблизу Гусарівки Ізюмського району, повідомляє Генштаб ЗСУ. Під ударом – не тільки Харків, але й Базаліївка, Верхній Салтів, Грушуваха та Довгеньке, Іванівка, Замулівка, Пришиб, Руська Лозова, Шестакове.

Збройні сили України відбили штурм і змусили окупантів відійти в районах Дементіївки, Довгалівки та Залимана. Наші захисники тримають позиції, зокрема і на гарячому Ізюмському напрямку.

Російські окупанти продовжують обстрілювати Золочівську громаду, в тому числі з використанням гелікоптерів, повідомив голова громади Віктор Коваленко. Війська рф вдарили по цегельному заводу у Золочеві та приватних будинках у селі Івашки. Жертв немає.

Російські окупанти завдали ракетного удару по заводу «Машгідропривід» у Слобідському районі Харкова. Про це повідомила Харківська обласна прокуратура. Загиблих та поранених немає. Роботу втратили близько 100 людей. Від влучання ракети зруйнована будівля заводу, близько 1 тис. кв. м вигоріли. Також вибуховою хвилею пошкоджені промислові цехи.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)

 

Повідомлення про влучання боєприпасу біля будинку в Шевченківському районі надійшло до Харківського РУП №3 ГУНП. Внаслідок вибуху біля одного з житлових багатоповерхових будинків утворилася вирва. Також пошкоджено офісну та адміністративну  будівлі, автомобілі. Є поранені.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)

Армія росії обстріляла два райони Харківщини: загинула людина, поранені п’ятеро. За даними ОВА, зранку 29 червня російські війська обстріляли Ізюмський район. Там загинув один чоловік, ще одна жінка дістала поранення. Удень у Чугуївському районі поранення дістали четверо мирних жителів, у тому числі 11-річна дівчинка.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)

У Харкові частково пошкоджені мережі систем оповіщення про повітряну небезпеку. Станом на 29 червня сирени не лунають у 602-му мікрорайоні, в окремих районах Салтівського житлового масиву, на Великій Данилівці, Нових Будинках та ХТЗ, повідомив директор обласного Департаменту цивільного захисту Іван Сокол.

Колаборанти у тимчасово окупованому Шевченковому на Харківщині пошкодили пам’ятник героям АТО і обговорюють його демонтаж. 

Донецька область 

Ворог проводить перегрупування військ та утримує раніше зайняті рубежі. Основні зусилля зосереджує на веденні штурмових дій з метою створення умов для подальшого наступу на Барвінкове та Слов’янськ. Веде наступ у напрямках Мідна Руда – Клинове. Має частковий успіх, закріплюється у північній частині Клинового та у районі Вуглегірської ТЕС. 

Окупанти застосовують стрілецьку зброю, танки, артилерію, міномети, РСЗВ «Ураган», «Град» по всій лінії фронту. Область залишається без газу і частково без води й електрики.

Російська окупаційна адміністрація Маріуполя з 1 липня почне зносити житлові будинки. Людям пропонують переселитися до вигаданого “маневрового житлового фонду” – повідомив радник міського голови Маріуполя Андрющенко.

За матеріалами ГУР, російські загарбники збирають особисту інформацію про евакуйованих і тих, хто залишився у Маріуполі. «Адміністрація» приймає заявки про пошкоджене (зруйноване) майно під час бойових дій – примушують писати, що «помешкання зруйнували ЗСУ». Якщо зареєстровані у квартирі виїхали на підконтрольну Україні територію або за кордон (крім рф і рб), то заявників допитують і примушують встановити зв’язок з особами, що виїхали, і примусити їх до співпраці. 

Луганська область

Тривають бої по всіх населених пунктах Лисичанської громади. Наразі вороги намагаються прорвати нашу оборону, але їм це не вдається. Обстріли тривають постійно, руйнації катастрофічні. Тільки на Лисичанськ росіяни кинули дві батальойонно-тактичні групи важкої техніки. Траса «Лисичанськ – Бахмут» не оточена, але через обстріли не проїзна.

Основні зусилля ворога на Луганщині зосереджені на веденні бойових дій на Лисичанському напрямку з метою оточення останнього форпосту області, міста Лисичанськ. Противник продовжує наступ у напрямку Вовчоярівка – Верхньокамʼянка та обстрілює населені пункти.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)

Лисичанськ під потужними обстрілами. Щодня місто горить. Житловий масив значно зруйнований.  Бої тривають на околицях. Залишається близько 15 тисяч мирних мешканців. ОВА змогла доставити до міста  гуманітарні вантажі. «Тиха» евакуація триває. 

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)

Російські окупаційні війська знищили Сєвєродонецьку ТЕЦ. Про це повідомила прес-служба Енергоатому.

Президент Індонезії Джоко Відодо разом із дружиною Іріаною побували на деокупованій Київщині. Вони відвідали місто Ірпінь, яке постраждало від воєнної агресії рашистів.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)
Фото: Київська ОВА, Олексій Кулеба. Президент Індонезії Джоко Відодо в Ірпені.

 

Засновник компанії Virgin Galactic, мільярдер Річард Бренсон побував у Гостомелі, – повідомили в селищній військовій адміністрації. Він цікавився аеродромом ДП «Антонов» та можливостями його відновлення. Гостю продемонстрували наявні проєкти реконструкції летовища.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)
Фото: Фб-сторінка Тараса Думенко. Річард Бренсон відвідує Гостомель.

Підписано Меморандум про побратимство між Києвом та Мадридом. Київський міський голова Віталій Кличко подякував іспанським партнерам за підтримку України в критичний для неї час. Сьогодні Мадрид приймає біженців з України, надає гуманітарну допомогу Києву та всій країні.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)
Фото: підписання Меморандуму про побратимство міст Київ та Мадрид на саміті НАТО в Мадриді.

 

На Київщині тривають роботи з обстеження та вилучення вибухонебезпечних предметів у звільнених населених пунктах та територіях, повідомляють в ДСНС.

У Гостомелі рятувальники та працівники Національної поліції провели роботи із розмінування озера Центральне. Водолази після обстеження дістали з водойми великокаліберний снаряд, 120 та 80 мм міни, повідомили в  ДСНС Київської області.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)
Фото: Олександр Клименко, Голос України / ДСНС Київщини

Сьогодні у Вишгородському районі, біля села Демидів, зруйновано міст через річку Ірпінь, – повідомляють в Київській ОВА. За попередньою інформацією, одна людина загинула, двоє поранено. Постраждалим надається кваліфікована медична допомога. На місці працюють рятувальники та екстрені служби. Проводяться слідчі дії для з’ясування причин інциденту.

На Київщину переїхало 12 підприємств із регіонів, де ведуться бойові дії. Ще 40 розглядають пропозиції площ для переміщення, повідомили в обласній військовій адміністрації. Бізнес, який перевіз свої потужності, спеціалізується на металообробці, торгівлі будівельними матеріалами, виробництві асфальтобетону, бітумної емульсії тощо.

Житомирська область

У Житомирі суд виніс вирок вчительці української мови, яка виправдовувала дії збройних сил рф та переконувала колег, що сюжети з Бучі «постановочні». Суд призначив покарання: позбавлення права обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування, на 10 років.

На Житомирщині тривають роботи з відновлення об’єктів, які були пошкоджені внаслідок агресивних дій рф. Відновлено 163 об’єкти, з яких 43 – за державні кошти, та 120 – за власні, повідомили в обласній військовій адміністрації. На території Житомирської області 2 480 об’єктів пошкоджено частково, 177 ‑ зруйновано повністю.

Сумська область

Російські війська весь день обстрілювали прикордоння, повідомляють в ДПСУ. Противник використовував артилерію, бойову авіацію, БПЛА, РСЗВ, міномети та автоматичні гранатомети.

Ворог наніс авіаудари з гелікоптерів некерованими ракетами по Краснопільській громаді, а також використовував ударні дрони для скидання вибухових пристроїв по Великописарівській громаді.

По Краснопільській та Миропільській громадах ворог застосовував ствольну та реактивну артилерію, вів вогонь з автоматичних гранатометів. Всього прилетіло близько півсотні реактивних снарядів з «Градів» та понад сотню артилерійських боєприпасів.Також зазнала обстрілу з гранатометів Великописарівська громада. Зафіксовано 40 вибухів.

В Сумській області прикордонники зі стрілецької зброї збили ворожий ударний дрон з вибухівкою, повідомили в ДПСУ. На місці падіння з’явилася велика вирва, від безпілотника майже нічого не залишилося.

З початку війни на Сумщині знешкодили 5 640 вибухонебезпечних предметів, повідомляють в обласній військовій адміністрації. Щодня до розмінування залучаються 5 піротехнічних розрахунків МЦШР. За цей час вже обстежили територію площею понад 1 млн га.

У Краснопільській громаді триває робота з обстеження будівель та споруд, пошкоджених внаслідок військової агресії рф. Наразі вже складено близько 180 актів обстеження на 30 адмінбудівель і 150 житлових будинків мешканців громади. Зазнали суттєвих пошкоджень адмінбудівлі, Мезенівський навчально-виховний комплекс, Палац Культури, а також житлові будинки мешканців громади.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)
Фото: Краснопільська селищна рада. Сумська область.

Чернігівська область

На Чернігівщині прикордонники за добу зафіксували близько 90 мінних розривів та декілька випадків кулеметної стрільби поблизу прикордонних населених пунктів Семенівської, Менської та Сновської громад.

Триває розмінування території області. За інформацією ДСНС у Чернігівській області, за добу групи піротехнічних робіт та підводного розмінування 26 разів залучалися до знешкодження вибухонебезпечних предметів (ВНП) та виявили і вилучили 413 такі предмети. Всього з початку воєнних дій вилучено 30 343 ВНП.

 У Чернігівській області продовжуються роботи з відновлення пошкодженої інфраструктури: встановлено нові вікна та двері в обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф; продовжуються роботи в Чернігівській обласній лікарні, обласному центрі крові та обласній психоневрологічній лікарні; відновлюються автошляхи на пріоритетних напрямках руху.

Центральні області

Вінницька область

Фестиваль “Файне місто” анонсував благодійні виступи музичних виконавців у Вінниці. Подія відбудеться в липні, у сховищі, з дотриманням усіх правил воєнного стану. Всі кошти, вилучені під час фестивалю, направлять на потреби полку “Азов”.  “Файне місто” вже провело подібні заходи в Тернополі та  Львові, зібравши  майже 900 тисяч грн на потреби полку.

Дніпропетровська область

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)

Наслідки ракетного удару по Дніпру 28 червня

У Дніпрі, під завалами будівлі автотранспортного підприємства, по якому вдарила ракета рф, рятувальники знайшли загиблих чоловіка та жінку, повідомив голова ОВА Резніченко. Семеро людей поранено, серед них і 6-річний хлопчик, якого зачепило скло від розбитої вибухом шибки. Нагадаємо, що напередодні війська рф вдарили по Дніпропетровщині шістьма крилатими ракетами “Калібр”, чотири з них збили ППО, дві впали у Дніпрі.

У Криворізькому районі ніч і ранок знову напружені. Ворог кілька разів гатив з артилерії по двох громадах – Зеленодольській та Широківській. Люди не постраждали. У Великій  Костромці зачепило лінію електропередач.

У Дніпрі під час сесії міськради депутати ухвалили рішення щодо перейменування 21 вулиці, чиї назви були пов’язані з рф. Відтепер у місті є вулиці Азовсталі, Волновахи, Героїв Рятувальників та інші.

Перед початком навчального року школи Дніпропетровської області проінспектують  на наявність укриттів та сховищ. До 1 вересня кожен навчальний заклад має обладнати приміщення, що відповідає вимогам безпеки. Наразі на Дніпропетровщині сховища мають 125 шкіл з 834.

Полтавська область

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)

Залишки зруйнованого російською ракетою ТРЦ «Амстор» у Кременчуці | Фото: t.me/dsns_telegram/7983 

Родинам загиблих та травмованих через ракетний обстріл ТЦ у Кременчуці виплатять допомогу. Поховають загиблих за гроші з бюджету громади, повідомив голова Кременчуцької громади Віталій Малецький. Начальник військової адміністрації Полтавщини Дмитро Лунін доручив провести перевірку на дотримання безпеки у всіх торговельних центрах на території Полтавщини. 

Окремі громади Полтавщини вже почали замовляти ремонти та будівельні роботи для організації укриттів в освітніх закладах, адже, залежно від ситуації, навчання офлайн буде можливе лише у належно обладнаних установах. 

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)

На території Полтавської громади заборонили використання та продаж піротехніки, а це світлошумові та сигнальні засоби, димові шашки, піропатрони, петарди, бенгальські свічки, салюти, хлопавки, вибухові пакети тощо. Також заборонили їзду на автомобілях, мотоциклах і скутерах, які мають вихлопні системи без шумопоглиначів. Причиною заборони є те, що мешканці громади живуть у стані постійного емоційного напруження та різко реагують на всі звуки, які хоч трохи схожі на вибухи та авіаудари, пояснили у Полтавській міськраді.

Південні області

Запорізька область

На Запорізькому напрямку ситуація не зазнала суттєвих змін. Противник веде позиційну оборону, готує населені пункти до кругової оборони, обладнує опорні пункти на основних дорожніх напрямках.

Ворог здійснив 52 обстріли позицій українських захисників, застосовуючи реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення.

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру у районах населених пунктів Гуляйполе, Оріхів. Надійшло 20 повідомлень про руйнування об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів. Є інформація про поранених  місцевих жителів. 

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)
Фото: Наслідки обстрілів на Запоріжжі

Протягом минулої доби евакуйовано 1 676 людей, з них 476 – діти.

За час війни зафіксовано понад 370 випадків викрадення громадян. З них приблизно 150 осіб продовжують знаходитися в заручниках, інших відпустили. Про це повідомили в Запорізькій ОВА.

На сьогодні  без електропостачання залишаються 21 157 абонентів у 79 населених пунктах Запорізької області.

Електрики відновили енергопостачання 2 641 родини в Оріхівському районі.

Внаслідок російських обстрілів пошкоджено магістральний газопровід діаметром 400 мм в районі села Мирне Пологівського району. Без газопостачання вже сьогодні залишилась Оріхівщина. В найближчі дні в результаті зазначеного пошкодження залишаться без газу міста Мелітополь, Енергодар, Василівка, Дніпрорудне та інші населені пункти Василівського та Мелітопольського районів.

На сьогодні по області без газопостачання 81 011 абонентів у 109 населених пунктах області. 

На Запоріжжі триває активна підготовка до нового навчального року 2022-23. Наразі навчальні заклади проводять роботу з обладнання приміщень для безпечного перебування там дітей. З 1 вересня у місті планують запровадити змішану форму навчання. На окупованих територіях відновлюватимуть навчання в онлайн форматі.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)
Фото: Аудиторія школи у Запоріжжі

 

Миколаївська область

Вранці російські окупанти завдали масованого ракетно-артилерійського удару по Миколаєвщині, – повідомляє Оперативне командування “Південь”.

По Миколаєву та передмістю російські війська випустили більше десятка ракет. В передмісті Миколаєва зафіксовано влучання в базу відпочинку, в житловий багатоквартирний будинок, а також в гаражний кооператив. Триває робота рятувальників. Наразі відомо про 5 загиблих та 2 поранених. Інформація уточнюється.

Ворог обстріляв БерезнегуватськуГалицинівськуШевченківську та Широківську громади. Влучання були переважно по дорогах, сільськогосподарських площах та угіддям, внаслідок чого сталося загоряння полів з врожаєм. Також загорівся пустий зерновий склад.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)
Фото: Багатоповерхівка в Миколаєві

 

Війська рф нанесли удари по Миколаєву та дев’яти населених пунктах області. Постраждали місто Очаків та села Галицинове, Соколівка, Котляреве, Мішково-Погорілове, Лоцкине, Зайчевське, Солончаки та Первомайське. Про це повідомляє Головне управління ДСНС України у Миколаївській області. В поліції зафіксували 55 пошкоджених об’єктів. Внаслідок обстрілу Очакова загинули дві людини, у тому числі і дитина 6 років. Шість осіб дістали поранення, з них 4 дитини – тримісячне немовля, 1-річна дитина та діти 13-ти і 16-ти років.  

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)
Фото: Наслідки обстрілів на Миколаївщині

79-та окрема десантно-штурмова бригада, яка базується в Миколаєві, отримала почесну відзнаку “За мужність та відвагу” згідно з указом Президента України.

Одеська область

Вночі російські війська двічі атакували Одещину ракетами. Cили протиповітряної оборони ліквідували над морем ракету «Онікс». А ракета Х-59 влучила в берегову смугу Дунаю.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)

Фото: Залишки ракети Х-59

В північно-західній частині Чорного моря корабельне угруповання чорноморського флоту російської федерації продовжує виконувати завдання з блокування морських комунікацій та веде розвідку. В готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває три носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

З 30 червня в Одесі та області забороняється використання і продаж феєрверків, салютів та петард, а також рух транспорту, які виробляють надмірний рівень шуму. Ця заборона діє до скасування воєнного стану або до видачі окремого розпорядження.

Херсонська область

На Херсонщині ситуація в окупованих громадах напружена. У багатьох населених пунктах місцеві жителі розповідають про ротацію російської армії. Нові окупанти заселяються в будинки, чиї господарі виїхали. Продовжується мародерство і викрадення людей.

Рух спротиву окупаційній владі змушує колаборантів нервуватися. В День Конституції України всі вулиці Херсону були сповнені мотиваційними листівками, графіті і жовто-синіми стрічками.

У Нововоронцовській громаді призупинять подачу питної води до 11 липня. Таке рішення було прийнято через постійний ризик для життя комунальників, які проводили ремонтні роботи під обстрілами військових рф.

З 29 червня на Херсонщині так званий голова “військово-цивільної адміністрації”, колаборант Володимир Сальдо ввів новий курс рубля. Тепер за одну гривню даватимуть півтора російських рубля.

Призначеній окупантами «голові комісії» з псевдореферендуму на Херсонщині повідомлено про підозру. Про це повідомляє офіс Головного прокурора.

Західні області

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала – повідомили у Генштабі ЗСУ. Кордон з білоруссю посилено охороняють. ЗСУ, ТрО і добровольчі формування готові до рішучих дій у разі провокацій.

Через західний кордон з України виїхали 36 тисяч людей. Натомість повернулися 38 тисяч громадян.

Волинська область

Ввечері 28 червня у Луцьку пролунав вибух гранати або вибухової суміші. Правоохоронці затримали підозрюваного у стані алкогольного сп’яніння. Наразі тривають слідчі дії.

За добу міжнародний пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ» перетнули майже 1 200 вантажівок. Це на 400 авто більше звичайного.

У Іваничах відбувся благодійний турнір з волейболу на підтримку ЗСУ, на якому вдалось зібрати 7 700 грн. На виручені кошти планують придбати дрон для бійців ЗСУ.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)

Закарпатська область

В Ужгороді відбулася робоча зустріч представників Закарпатської ОВА з представниками Словацької Республіки. Мова йшла про оптимізацію роботи пунктів пропуску у зв’язку з утворенням черг на словацько-українському кордоні з автомобілів, які завозять для розмитнення на територію України. Наразі черги з автівок, які громадяни ввозять для розмитнення через кордон в Україну перед КПП “Вишнє Нємецьке – Ужгород” сягають майже 10 кілометрів.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)

На угорсько-українському кордоні оптимізували роботу пунктів пропуску, збільшивши кількість автівок, які ввозять в Україну для розмитнення майже вдвічі – з 542 до 806 машин на добу. Розповів голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Щонайменше 7 тисяч дітей будуть оздоровлені на Закарпатті цього літа.

Дитячій табір “Горбок” в Мукачівському районі планує надати безкоштовний відпочинок 100 дітям, які постраждали від війни.

В Ужгороді художники намалювали новий патріотичний мурал.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)

У рамках гуманітарної допомоги Європейського Союзу, за сприяння Данської ради у справах біженців (DRC), благодійного фонду «Стабілізейшен Суппорт Сервісез», міжнародної некомерційної організації Mercy Corps у місті Ужгород роздали 800 наборів сім’ям переселенцям, на загальну суму 370 тис. грн.

На Закарпаття з Чеського Краю Височина передали гуманітарний вантаж, а саме медикаменти, медичне устаткування, лікарняні ліжка, екіпірування для пожежників, військових і поліції, гігієнічні засоби, дитяче харчування та товари першої необхідності для вимушених переселенців.

 Львівська область

До Львова двома евакуаційними потягами прибули 102 людини.

Кордон на виїзд за добу на переходах Львівської області перетнули 16 868 осіб.

Поліція опрацювала 1 475 звернень щодо підозрілих людей та об’єктів.

Львівська область почала зводити додаткові інженерні та оборонні мережі, у рамках підготовки до ймовірного нападу з боку білорусі.

71-річному львів’янину, якого підозрюють у корегуванні рociйcьких рaкeтних oбcтрiлів пo Яворівському полігону, пoвiдoмили прo пiдoзрy y дeржaвнiй зрaдi. Сyд oбрaв йoмy зaпoбiжний зaхiд y вигляді тримання під вартою бeз мoжливocтi внeceння зacтaви. Нагадаємо, що внacлiдoк рaкeтнoї aтaки по Яворівському полігону зaгинулa 61 людинa, щe 160 бyли пoрaнeнi.

Благодійна організація «Карітас України» у Львівській області з 24 лютого надала майже 180 тисяч послуг для людей, які постраждали через війну. Наразі планується програма по наданню психологічно-емоційну підтримку дітям, які відчули на собі весь біль війни. Зазначимо, що на Львівщині офіційно зареєстровані 75 тисяч дітей-ВПО.

Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги отримав від ВООЗ два нових автомобілі швидкої допомоги, загальною вартістю – 2 млн 200 тис гривень.

Тернопільська область

З 8:00 до 22:00 з ратуші Чорткова лунає «Ой, у лузі червона калина». Механізм ратуші відремонтував спеціаліст із Львова Олексій Бурнаєв – кандидат фізико-математичних наук, член комітету підтримки Європейської асоціації межових годинників і курантів C.E.C.H.

З Тернопільщини ЗСУ передали 200 комплектів військової форми.

Хмельницька область

З початку воєнних дій в Хмельницькій області зареєстровано майже 2 тисячі шлюбів та народилося 1 755 діток.

Чернівецька область

Мери міст Чернівці та Мангайм, Роман Клічук та Петер Курц, підписали договір про побратимство містами. Зазначимо, що від 24 лютого місто Мангайм передало Чернівцям 40 тонн гумдопомоги вартістю більше 100 тисяч євро.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)

Міжнародна підтримка

Болгарія вишле 70 російських дипломатів та технічний персонал посольства рф.

Європа, аби замістити поставки експорту електрики з росії, почне купувати її у України. З 1 липня експорт становитиме 100 мегават і очікується, що він збільшиться.

За останні 100 днів міжнародна робоча група, створена країнами Заходу, заморозила понад $30 млрд російських активів.

Президент Індонезії Джоко Відодо з робочим візитом прибув до України. Джоко Відодо відвідав постраждале від російської агресії місто Ірпінь, а також зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським.

Україна Оперативна інформація з регіонів 29.06.2022 (фото, відео)

Канада оголосила про додаткову фінансову допомогу для України, що передбачає надання кредиту на суму 200 мільйонів доларів.

Німеччина розпочала навчання українських військових управлінню РСЗВ Mars. Про це повідомили в Міноборони ФРН.

Німеччина та Нідерланди пообіцяли передати Україні 6 САУ Panzerhaubitze 2000. Зазначимо, що раніше країни відправили Україні 12 САУ (7 Німеччина та 5 Нідерланди).

Норвегія зніме зі збер



Аналітична записка


Дослідження


Доповіді та презентації


Статті


Коментарі експертів