Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022

Щоденні зведення оперативної інформації виконані ГО "Українська жіноча варта" (uavarta.org)

Оперативна інформація з регіонів  України від  УЖВ 27.06.2022

Матеріали підготували: Tetiana Kliuchnyk-Horobets, Tetyana Pidgorna, Olena Reka, Yana Hushchyna, Halyna Radevych, Ioanna Kryvenko

124 доби український народ героїчно протистоїть російському вторгненню.

Україна коротко:

124 доби український народ героїчно протистоїть російському вторгненню. 

І знову ракетні удари по цивільних об’єктах на території України. У Кременчуці Полтавської області російська ракета влучила в торговий центр, де перебувала велика кількість мирних цивільних людей. Рятувальні заходи тривають. Кількість жертв збільшується. 

Оперативна інформація Генерального штабу Збройних сил України щодо російського вторгнення станом на 18:00:

Очікується продовження авіаційних та ракетних ударів з території та повітряного простору республіки білорусь. Вкотре закликаємо не нехтувати сигналами повітряної тривоги.

На Волинському та Поліському напрямках не виключається проведення демонстративних і провокаційних дій з боку підрозділів збройних сил білорусі в прикордонних з Україною районах, а також посилення ведення розвідки для уточнення позицій та характеру діяльності наших військ. 

На Сіверському напрямку підрозділи збройних сил російської федерації продовжують перебувати в прикордонних районах брянської та курської областей з метою сковування дій підрозділів Сил оборони. Противник вів мінометні обстріли поблизу Покровки та Старикового Сумської області. Також ворог застосував реактивну артилерію в районах населених пунктів Порозок та Верхня Пожня Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник веде оборону раніше зайнятих позицій, намагається не допустити просування підрозділів Сил оборони та їх вихід на державний кордон України на півночі Харківської області. Розвідкою боєм намагається знайти слабкі місця в обороні наших військ.

На Харківському напрямку ворог, з метою повернення втрачених позицій, намагався вести штурмові дії в районі населеного пункту Дементіївка, успіху не мав, відійшов. Також українські воїни успішно відбили ворожі штурми в напрямку Довгалівка та Залиман.

Окупанти вживають заходів з оперативного маскування та намагаються ввести наші підрозділи в оману, для чого встановлюють на оборонних позиціях дерев’яні макети танків.

На Слов’янському напрямку ворог намагається покращити своє тактичне положення та створити сприятливі умови для наступу на населені пункти Барвінкове та Слов’янськ. Продовжує обстріли.

Намагаючись взяти під контроль Мазанівку, противник вів наступ з району населеного пункту Довгеньке. Отримав рішучу відсіч українських захисників та з втратами відійшов.

На Донецькому напрямку ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах оточення Сил оборони в районі міста Лисичанськ, намагається блокувати місто з півдня та південного заходу. Вживає заходів з поповнення втрат особового складу, озброєння та військової техніки.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів.

На Лисичанському напрямку зафіксовано обстріли із мінометів та ствольної артилерії в районах населених пунктів Лисичанськ, Верхньокам’янка та Соледар.

Ворог вів наступ в напрямку Вовчоярівка – Верхньокам’янка, має частковий успіх, закріплюється південніше Лисичанського нафтопереробного заводу. Для відволікання зусиль наших військ, вів наступ на напрямку Підлісне – Лисичанськ, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку здійснює обстріли із артилерії різних калібрів в районах населених пунктів Берестове, Клинове, Бахмут, Вершина та Травневе.

Наші воїни успішно припинили ворожу спробу розвідки боєм в районі Берестового та наступ в напрямку Мідна Руда – Клинове. В обох випадках окупанти відійшли.

Ворог має частковий успіх на напрямку Роти – Вершина, намагається закріпитися на перехресті автотраси Е-40.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках, з метою сковування дій наших військ, недопущення їх перекидання на інші напрямки, ворог обстрілював із мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Піски, Авдіївка, Катеринівка, Червоне та Малинівка. Завдав авіаційного удару поблизу Красногорівки.

Українські воїни зупинили наступ окупантів в напрямку Петрівське – Шевченко та відкинули ворога назад.

На Південнобузькому напрямку агресор продовжував обстріли позицій наших військ із мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії вздовж всієї лінії зіткнення. Не виключається ведення ворогом штурмових дій на окремих напрямках з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області.

У готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України противник утримує два носії крилатих ракет морського базування “Калібр”.

Наші підрозділи продовжують успішні виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань на визначених напрямках та завдають окупантам втрат у ближніх боях. 

Президентка Республіки Молдова прибула з робочим візитом до Києва. Перед зустріччю з Володимиром Зеленським Майя Санду відвідала Бородянку, Бучу, Ірпінь, щоб побачити наслідки російської окупації.  Лідери країн обговорили енергетичну співпрацю та домовилися про створення нових транзитних шляхів. Також Майя Санду зазначила, що уряд Молдови робить усе можливе, щоб не дозволити Придністров’ю загрожувати Україні. 

Російські пропагандисти розповсюджують фейк про «перепродаж» Україною західної зброї. Про це попереджає Центр протидії дезінформації при РНБО. Зазначається, що жодних доказів, фото чи відеофіксацію російські пропагандисти не надають. Подібні заяви поширюються на дискредитацію українських захисників та зрив постачання зброї в Україну. 

Вдруге за час повномасштабної війни до Києва приїхав американський актор, лауреат премії “Оскар”  Шон Пенн. Актор знімає документальний фільм про російсько-українську війну та відвідує нашу країну, щоб як документаліст зафіксувати всі події, які відбуваються в Україні. 

Східні області

Харківська область 

Загарбники вели наступ в напрямку Дементіївки та Питомника, зазнали втрат та відійшли. Окупанти дистанційно замінували місцевість біля Федорівки, Українки, Замулівки, Шестакового та Перемоги. У районі Ізюму ворог не полишає спроб наступати в напрямку Долини та Мазанівки. Українські захисники чинять спротив, знищуючи живу силу та бронетехніку окупантів. 

За добу пожежі, спричинені російськими обстрілами, сталися у двох районах Харкова та одному районі області. Окупанти обстріляли Київський та Шевченківський райони міста, а також Чугуївський район, повідомили в управлінні ДСНС Харківщини. Ще одна ракета поцілила на подвір’я школи у Шевченківському районі міста. Обстріл стався близько опівночі. За попередніми даними жертв та постраждалих немає.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

Ще одна російська ракета з 26 на 27 червня впала на подвір’ї поблизу метро «Київська»: у приватному будинку згоріли дві кімнати, людей всередині не було.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

Також  російська ракета вдарила по Покотилівці під Харковом – впала між дитячим табором та приватним будинком. Пошкоджені 18 будинків та два автомобілі. Загиблих та поранених немає.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

Росіяни продовжують завдавати ударів по Харкову та області, зокрема по Північній Салтівці. За інформацією обласного Центру екстреної медичної допомоги, внаслідок обстрілів – 3 цивільних постраждали. Інформація оновлюється.

Через обстріл Харкова росіянами 5 людей загинули, ще 31 поранено. Серед поранених є діти. Стан поранених тяжкий та середній, внаслідок обстрілів жителі отримали вибухові травми,  осколкові поранення.

Унаслідок обстрілу селища Печеніги на Харківщині постраждала людина. 93-річний чоловік отримав осколкові поранення. Його доставили до лікарні.

Протягом дня працівники поліції допомагали евакуювати 783 жителів Харківщини, серед яких 218 дітей, з окупованої території. Мешканців міст Куп’янськ, Вовчанськ, Ізюм, селищ міського типу Великий Бурлук та Чкаловське на 25 автобусах вивезли до Чугуєва та Харкова.

Донецька область 

Ворог здійснював обстріли наших позицій із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Спірне, Берестове, Білогорівка, Клинове та Зайцеве. 

Удар армійської авіації зафіксовано біля Покровського. Наші воїни виявили та знешкодили диверсійно-розвідувальні групи поблизу Спірного та Яковлівки, а також відбили штурм в напрямку Клинового. Ворожий наступ в районах населених пунктів Берестове та Вершина зупинено. Окупанти відійшли. Противник проводить облаштування нових позицій, зокрема і блокпостів у районі Миколаївки.

Поліція задокументувала 20 російських ударів по території області, серед постраждалих є дитина. За добу росіяни обстріляли 12 населених пунктів. Окупанти вдарили авіацією, ракетами, артилерією, РСЗВ «Град», «Ураган» і «Смерч». Є вбиті та поранені мирні жителі. 

Війська рф поцілили у міста Авдіївка, Бахмут,  Костянтинівка, Мар’їнка, Слов’янськ, Торецьк, селище Райгородок, села Карпівка, Катеринівка, Малинівка, Маяки, Новолуганське. У селі Малинівка внаслідок обстрілу касетними снарядами поранено хлопчика, 2012 року народження. Дитина перебуває в лікарні. Руйнувань зазнали 20 цивільних об’єктів  – 11 житлових будинків, школа, коксохімічний завод, гаражі.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

Вкотре обстріляно Слов’янськ. Окрім нічного обстрілу на вулиці Новий Побут та Барвінківської, вранці стався обстріл вулиці Торської. Постраждали щонайменше 4 житлові будинки, лінія електропередач – декілька мікрорайонів залишалися без енергопостачання. Є загиблі та поранені. За попередньою інформацією, росіяни застосували касетні боєприпаси. 

Російські військові обстріляли Новолуганське, що у Донецькій області, поранення отримало шість людей. Один з поранених згодом помер у лікарні. Місцеві готували їжу біля домівок, повідомив Офіс генпрокурора. У відомстві додали, що 26-27 червня 2022 року збройні сили РФ вдарили з реактивної артилерії по Краматорському, Покровському та Бахмутському районах Донеччини.

27 червня російські військові обстріляли  околицю Краматорська, повідомив міський голова Краматорська Олександр Гончаренко.

У Слов’янську припиняється водопостачання, повідомила Слов’янська міська військово-цивільна адміністрація.

За 27 червня росіяни вбили 2 мирних жителів Донеччини: у Слов’янську та Селидовому. Ще 13 людей сьогодні дістали поранення.

Луганська область

Противник, за підтримки артилерії, намагається блокувати місто Лисичанськ з півдня.  Веде обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Верхньокам’янка, Вовчоярівка, Лисичанськ, Лоскутівка. Ворожа штурмова авіація завдала авіаудару в районі міста Лисичанськ. Тривають бойові дії в районі Вовчоярівки. Поблизу  Верхньокам’янки Сили оборони завдали ворогу значних втрат та змусили відійти. Він обстріляв із артилерії райони Райгородка та Маяків.

У Лисичанську, Вовчоярівці, Лоскутівці та Верхньокам’янці російські військові не припиняють руйнувати житло, промислові та адміністративні об’єкти, повідомив начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

російські окупанти займають житло сєвєродончан, які евакуювалися з міста. В оселях розміщують солдатів та офіцерів, повідомляють в Сєвєродонецькій ВЦА. Наразі в окупованому місті живуть від 7000 до 8000 жителів.

На обласний центр чекає гуманітарна катастрофа. Відновити комунікації в окупованому Сєвєродонецьку загарбникам не вдасться. Ніхто не привезе достатньої кількості продуктів та ліків для містян, зазначив Сергій Гайдай.

Російська армія обстріляла з “Ураганів” Лисичанськ, коли люди прийшли набрати підвезену воду. Про це повідомив керівник Луганської ОВА Гайдай. Восьмеро лисичан загинули, 21 людину доставлено до лікарні, з них п’ятеро, після отримання меддопомоги, залишилися в Лисичанську. 16 містян евакуйовано до лікарень в інші регіони. Також він зазначив, що рашисти штурмують місто, знищують його з усієї можливої зброї. Кількісна перевага на боці ворога. Нашим захисникам не вистачає далекобійної артилерії.

Останні два дні не можемо завозити гумвантажі, але місто тримається на запасах, які ми зробили заздалегідь, в тому числі лікарня укомплектована всім необхідним. 

Протягом минулої доби рятувальники Лисичанська ліквідували загоряння 6 житлових квартир. Площа пожежі склала 234 кв.м.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

Північні області

Київська область

На Київщину приїхала президентка Молдови Майя Санду. Вона відвідала Бородянку, Бучу та Ірпінь, аби на власні очі переконатися у наслідках російської окупації українських територій.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

Фото: Київська ОВА, 27.06.22.

Київську область з офіційним візитом відвідав сенатор США Джим Ріш – голова Республіканського крила Комітету з міжнародних відносин. Про це повідомив керівник ОВА Олексій Кулеба. Делегація побувала в Гостомелі, Ірпені, в Міжнародному аеропорту «Антонов» та на власні очі побачила наслідки злочинів російської армії.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

Фото: Київська ОВА. Візит Джима Ріша

Віталій Кличко, як мер Києва та голова Асоціації міст України, візьме участь у 36-му Саміті НАТО в Мадриді. Основною темою зустрічі, як повідомляють в КМДА, стане ухвалення нової стратегічної концепції НАТО. У Мадриді буде погоджено новий пакет допомоги Україні та розглянуті заходи щодо її підтримки альянсом.

У Києві тривають аварійно-рятувальні роботи після ракетного удару по багатоповерхівці. До робіт залучено 2 одиниці техніки та 15 рятувальників Київської служби порятунку, а також 9 одиниць техніки та 86 чоловік особового складу ДСНС.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

Фото: ДСНС. Аварійно-рятувальні роботи, Шевченківський р-н м.Києва

Тривають роботи з обстеження та вилучення вибухонебезпечних предметів у звільнених населених пунктах та територіях Київської області.

Мешканці селища Забір’я Боярської громади знайшли вибухонебезпечний снаряд, який рятувальники ідентифікували як протитанкову міну. Знахідку буде знищено піротехнічною службою ДСНС Київщини.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

За інформацією ДСНС, в Київській області працює 21 піротехнічний розрахунок (104 особи та 37 одиниць техніки) у Бучанському, Броварському, Вишгородському районах.

Поблизу села Борщів на Київщині відновлюють міст через річку Трубіж, який постраждав під час бойових дій. Поруч із мостом облаштовано тимчасову об’їзну дорогу, повідомляють в Київській обласній адміністрації. Таким чином відновили сполучення Києва з Полтавою автошляхом М-03 Київ ‑ Харків ‑ Довжанський.

Шлюз дамби на річці Ірпінь буде відновлено в найкоротші терміни, повідомляють в Київській ОВА. Внаслідок бойових дій та ушкодження дамби, близько 50 приватних садиб у селі Демидів опинилися підтопленими. На даний момент проведено ряд робіт, завдяки яким вдалося знизити рівень води в заплаві річки. Дамба знаходиться у функціональному стані.

На Київщині очно працює 95 дитячих садків. На сьогодні, за погодженням з місцевими військовими адміністраціями, працюють 247 груп у 95 закладах дошкільної освіти, до яких зараховано 3 318 дітей. За дистанційною освітою продовжують працювати 257 закладів дошкільної освіти, в яких навчається 13 134 дитини. Серед них – 645 із родин внутрішньо переміщених осіб.

Житомирська область

У Житомирській області внаслідок російської агресії пошкоджено 128 об’єктів електромереж. Про це повідомили в Держенергонагляді України. Представниками державної інспекції оглянуто 697 пошкоджених об’єктів електричних мереж або їх складових. За результатами обстеження оформлено 457 дефектних актів на пошкоджені об’єкти.

За чотири місяці війни на Житомирщині пошкоджено 77 закладів освіти, повністю зруйновано Житомирський ліцей №25, повідомляють в обласній адміністрації. До початку навчального року в області планують:

  • завершити поточний ремонт у пошкоджених школах;
  • відбудувати Любовицький НВК;
  • налагодити підвезення дітей до шкіл та відпрацювати маршрути;
  • перевірити укриття в освітніх закладах та поблизу них;
  • забезпечити заклади освіти резервними та автономними джерелами живлення тощо.

Сумська область

Ворог не перестає гатити по прикордонню Сумщини. Упродовж минулої доби було здійснено 5 обстрілів прикордоння з боку росії. Про це повідомили в Держприкордонслужбі.

Найактивніше ворог вів вогонь по території Краснопільської громади, куди здійснив більше 10 пусків ракетами з вертольотів і більше 60 пострілів зі ствольної артилерії та важких мінометів. Авіаційні удари завдано по населеному пункту Славгород.

По територіям Шалигінської та Білопільської територіальних громад росіяни вели обстріли зі стрілецької зброї та мінометів.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

Фото: ДПСУ

Вночі противник випустив дві ракети в напрямку Охтирки. Жертв та руйнувань немає, повідомляють в обласній військовій адміністрації. Напередодні зафіксовано постріли з автоматичної зброї вздовж кордону по території Шалигінської громади.

За інформацією ДСНС, на Сумщині працює 2 піротехнічні розрахунки (10 осіб та 3 одиниці техніки) у Конотопському, Сумському та Охтирському районах.

На Сумщині створять єдину обласну військово-лікарську комісію. На даний момент в області немає профільного військово-лікарського закладу – 21 первинна комісія працює на базі звичайних лікарень. Відтепер всі висновки щодо подальшого лікування або придатності до військової служби буде надавати комісія, створена на базі поліклініки МВС.

Чернігівська область

Ворог продовжує обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Хрінівка та Янжулівка Чернігівської області, повідомляють в ДПСУ.

Триває розмінування території області. За інформацією від ДСНС у Чернігівській області, за добу групи піротехнічних робіт та підводного розмінування 15 разів залучалися до знешкодження вибухонебезпечних предметів (ВНП) та виявили і вилучили 156 таких предметів. Всього за тиждень вилучено 1 038 ВНП, а з початку воєнних дій – 29 558.

На Чернігівщині працює 9 піротехнічних розрахунків ДСНС (45 осіб та 17 одиниць техніки) у м.Чернігів, Чернігівському та Ніжинському районах.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

На Чернігівщині тривають ремонтні роботи з відновлення медичних закладів. Наразі відбудовують Чернігівську обласну психоневрологічну лікарню. Внаслідок ворожих бомбових ударів в лікарні були пошкоджені мережі електропостачання та водопостачання, вибиті вікна і двері, а один зі снарядів зруйнував дах. Під час окупації в закладі перебувало 320 пацієнтів та 70 осіб персоналу.

Сучасне та надійне газове обладнання встановлюють в Чернігівській області. У місті Сновськ фахівці АТ «Чернігівгаз» демонтували газовий колодязь та проклали новий газопровід європейського виробництва, повідомляють в обласній адміністрації. Усі роботи провели без відключення населення від газопостачання. Нове технологічне обладнання забезпечить безперебійний розподіл газу до 700 домівок.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

Фото: Офіційний сайт Чернігівської ОВА

Центральні області

Дніпропетровська область

Російські війська обстріляли із артилерії територію Широківської громади  Криворізького району. Загиблих і поранених немає. 

З 28 червня у Кривому Розі 56 тисяч родин із незахищених верств населення, зможуть отримати допомогу, – продуктові набори. 

18 підприємств з Донецької, Луганської, Запорізької та Харківської областей переїхали до Дніпропетровщини. 

Працівники обласного центру екстреної медичної допомоги в Дніпрі отримали систему  “GoodSam”. Вона дозволяє дізнатися, де перебуває людина, яка викликає швидку. Дніпропетровщина – перша область в Україні, що користується цією програмою. За тиждень її роботи медики врятували життя чотирьох людей.

Полтавська область

Окупанти вдарили ракетами по торговельному центру у Кременчуці “Амстор” на Полтавщині. На час удару в ТЦ було понад тисячу цивільних. Наразі відомо про 10 загиблих та 21 людину поранено. 6 із них – у важкому стані. У командуванні Повітряних Сил ЗСУ повідомили, що  ворог застосував ракети Х-22, які були випущені з бомбардувальників Ту-22 М3. 

До рятувальної операції з гасіння торгового центру в Кременчуці залучені поліція, Нацгвардія та військові. У готелі “Дніпровські зорі” нині працює мобільний пункт поліції, до якого можна звертатися за інформацію щодо родичів чи знайомих, які перебували у ТЦ, повідомили у  Кременчуцькому райуправлінні поліції. Станом на 18:40 більше десятка людей, які травмувалися у ТЦ  «Амстор», звернулися до приватної клініки, що розташована неподалік закладу. 

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

Черкаська область

Після ракетних атак у неділю на Черкащині обмежили рух транспорту дамбою та мостом через Дніпро. Про це повідомляє Черкаська ОДА. Нагадаємо, що напередодні по Черкасах було завдано удару двома російськими ракетами, внаслідок чого скасовано рух деяких поїздів.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

На Черкащині затримали чотирьох прибічників воєнної агресії російської федерації. Про це повідомили у прес-службі обласного управління СБУ. Троє чоловіків пропагували прокремлівські погляди та підтримували збройну агресію росії. Крім того, вони зібрали три радіостанції військового зразка та, ймовірно, планували перехоплювати хвилі ЗСУ і збирати дані про дислокацію військових частин на території регіону. 

На Черкащині бізнес продовжує показувати надзвичайну стійкість в умовах війни: будується  технологічно унікальний завод з виробництва круп, що працюватиме як на внутрішній ринок, так і на експорт. Про це розповіли у Черкаській ОДА.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

Південні області

Запорізька область

На Запорізькому напрямку ситуація не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів.

Ворог здійснив 45 обстрілів позицій українських захисників, застосовуючи при цьому реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення.

Протягом минулої доби евакуйовано 690 людей, з них 163 – діти.

На сьогодні через пошкодження ліній електропостачання без світла залишаються майже 22 тисячі абонентів у 81 населеному пункті Запорізької області. Про це повідомляє Запорізька ОВА.

Протягом минулої доби енергопостачання було відновлено майже 2 тисячам споживачів Василівському і Пологівському районах.

Ситуація із газопостачанням без суттєвих змін. За наявною інформацією на сьогодні по області без газопостачання знаходиться 80 985 абонентів у 108 населених пунктах області. 

Працівники ДБР заочно повідомили про підозру у державній зраді колишньому працівнику одного з правоохоронних органів у Запорізькій області, – інформує Державне Бюро Розслідувань. За даними досудового розслідування, він прийняв від представників окупаційної влади рф пропозицію очолити незаконно створений правоохоронний орган у м. Бердянськ та Бердянському районі. Наразі він активно співпрацює з ворогом.

Миколаївська область

На Південнобузькому напрямку ворог веде розвідку, удосконалює інженерне обладнання позицій. Здійснював обстріли цивільної та військової інфраструктури із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Велика Костромка, Потьомкине, Князівка, Партизанське, Квітневе, Степова Долина. Повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Вранці вчергове обстріляно Березнегувате та Широківську громаду Баштанського району. Пошкоджено житлові будинки, зруйнований дитячий садочок, пошкоджено дитячий майданчик. Інформація щодо потерпілих уточнюється.

Українська авіація завдала декілька вдалих авіаударів по скупченнях ворога.

В Миколаївобленерго повідомили про обстріл підстанції з артилерійської зброї. На робочому місті знаходились працівники. Обійшлося без  жертв. У результаті пошкоджено 2 трансформатори, повітряні лінії, складське приміщення та автопідйомник.

Наразі на Миколаївщині пошкоджено 6033 цивільні об’єкти, без газопостачання залишаються 7259 споживачів. На цей час припинено електропостачання, водопостачання, водовідведення в 95 населених пунктах Баштанського та Миколаївського районів.

СБУ затримала агента рф, який розробив концепцію «Миколаївської народної республіки». Колишній депутат міської ради Миколаєва підготував документальне, правове та суспільно-політичне «обґрунтування» для створення фейкової республіки у межах області. Відповідно до вилучених у нього під час обшуку документів, Миколаївщина повинна була заявити про вихід з-під юрисдикції та державно-адміністративного складу України, проголосивши себе «МНР».  

Миколаївські дорожники у тилу продовжують працювати, незважаючи на складні умови. Про це повідомляє Служба автомобільних доріг у Миколаївській області. Працівники прибирають сміття вздовж основних шляхів Миколаївської області зі значним трафіком.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

Фото: Миколаївські дорожники прибирають узбіччя

У підвалі будинку, облаштованому як укриття, артисти Миколаївського академічного художнього драматичного театру влаштували концерт для місцевих жителів.  Артисти виступили з концертною програмою “Все буде Україна”.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

Фото: Артисти театру виступають у підвалі будинку

Одеська область

Ворог обстріляв з літака Ту-22 житловий квартал одного з сіл Одеського району. Внаслідок влучання крилатої ракети Х-22 загорілися 3 приватні будинки та присадибні будівлі на загальній площі 500 кв. м. Більше 60 будинків не придатні для проживання. За уточненими даними, легкі осколкові поранення внаслідок вибуху отримали 8 осіб, з яких 1 дитина.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

Фото: Результати обстрілу Одеського району

В Чорному морі перебувають 2 ракетних корабля противника. Українські сили продовжують операцію на острові Зміїному. Зафіксовано понад 10 влучань, одне з них по зенітному гарматно-ракетному комплексу «Панцир-С1», решта результатів дорозвідується.

В Одеській області заборонили виходити на човнах на лимани та озера.  Про це повідомив Одеський Прикордонний Загін.

Херсонська область

На Херсонщині продовжуються активні бойові дії. Багато сіл без електроенергії, води та газу. 

Військові рф обстріляли ракетою селище Нововоронцовка Херсонської області. У селищі не було військових об’єктів ЗСУ. Херсонська прокуратура відкрила кримінальне провадження.

Емоційне очікування перемог на Херсонщині суттєво шкодить просуванню української армії. Про це розповіли в об’єднаному координаційному пресцентрі сил оборони півдня України. Військових рф відтісняють, але вони періодично намагаються відновлювати свої позиції.

У Генічеському районі окупанти затримали близько 50 кримських татар. За інформацією Кримськотатарського Ресурсного Центру, 21 та 22 червня окупанти  затримали до 30 осіб у селищі Новоолексіївка, а у селищі Рикове (Партизани) та у селі Щасливцево – близько 24 людей.

На Херсонщині в місті Олешки окупаційна влада відкрила пункт видачі російських паспортів. Про це розповів Олешківський міський голова. За його словами, на подачу документів прийшло людей 20-30.

У Херсоні в захоплених банківських установах нові тимчасові господарі розгортають російські банківські відділення, де планують видавати зарплатні картки всім, хто вимушений працювати на окупованих підприємствах. Також окупанти намагаються запустити роботу своєї податкової служби.

Херсонський «ВТВ+» розпочав мовлення на російському супутнику. Про це повідомляє Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Це не перше порушення мовника. У квітні телеканал почав транслювати програми за участі колаборанта Володимира Сальдо. Регулятор уже поінформував про виявлені факти Службу безпеки України.

Західні області

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала, – повідомили у Генштабі ЗСУ. Кордон з білоруссю посилено охороняється. ЗСУ, ТрО і добровольчі формування готові до рішучих дій у разі провокацій.

На Західній Україні за останню добу декілька разів була загроза повітряно-ракетних ударів з напрямку Чорного моря та з території білорусі.

Через західний кордон з України виїхали 38 тисяч людей, натомість повернулися – 42 тисячі громадян.

Волинська область

На благодійному марафоні в Павлівці було зібрано на потреби ЗСУ понад 39 тисяч гривень. За частину цих коштів придбали автівку військовим, решту планують спрямувати на покупку тепловізора.

Жителька Луцька Анастасія Куц вирішила провести благодійну лотерею в соцмережі з портретами українських воїнів-захисників Маріуполя, які намалювала власноруч. Переможець буде обраний через кілька тижнів. Зазначимо, за перші два дні було зібрано 7 тисяч гривень. Через кілька тижнів планується визначити випадкового переможця. Усі виручені гроші будуть передані на потреби ЗСУ.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

У Луцьку двоє п’ятикласників продавши черешню, яку назбирали власноруч, переказали 50% від отриманих коштів (1200 гривень) на купівлю «Байрактара» для української армії.

Україна Оперативна інформація з регіонів 27.06.2022 (фото, відео)

Закарпатська область

В Закарпатській ОВА анонсували зустріч з митниками та прикордонниками щодо вирішення проблеми черг на КПП, які утворились через бажаючих скористатися так званим нульовим розмитненням авто. Зазначимо, на КПП «Ужгород-Вишнє Нємєцке» черга на розмитнення вже сягає понад 700 автомобілів. Пропускна здатність цього  КПП 120-150 авто на добу.

В Ужгороді відбувся благодійний розпродаж, на якому зібрали понад 65 тисяч гривень на потреби українських військових. Таку акцію провели вже вдруге. Минулого разу виручені 52 тисячі гривень було перераховано фонду «Повернись живим».

З початку війни на Закарпаття переїхало 358 компаній. 86% з них вже перезапустили виробництво. Про це повідомили в ОВА.

В Ужгороді пройшов благодійний велозаїзд Big City Ride, на якому зібрали понад 35 тисяч гривень на підтримку ЗСУ.

Львівська область

До Львова двома евакуаційними потягами прибули 190 вимушених переселенців.

Кордон на виїзд за добу на переходах Львівської області перетнули 17 901 особа.



Аналітична записка


Дослідження


Доповіді та презентації


Статті


Коментарі експертів