Безпекова співпраця ЄС і НАТО включає Україну

В рамках нещодавно проведеного Брюссельського саміту НАТО (11-12 липня 2018 року), Європейський Союз і НАТО домовились й надалі розвивати безпекову та оборонну співпрацю між двома організаціями, започатковану 15 років тому і суттєво посилену на Варшавському саміті Альянсу у 2016 році. Таке рішення було зафіксоване у Спільній заяві щодо співпраці ЄС-НАТО Президента Європейської Ради, Президента Європейської Комісії і Генерального секретаря Організації Північно-Атлантичного Договору, підписаній 10 липн

У цьому документі НАТО і ЄС визначили наступні принципи співпраці:

- дотримання спільних цінностей;

- взаємопов’язаність безпеки;

- корисність ініціатив в галузі безпеки та оборони для обох організацій;

- повна взаємна відкритість та прозорість;

- автономія прийняття рішень організаціями;

- недопущення шкоди для політики безпеки та оборони будь-якого з членів;

- залучення країн-членів НАТО, які не є членами ЄС, до ініціатив Альянсу;

- залучення країн-членів ЄС, які не є членами Альянсу, до ініціатив Євросоюзу.

При цьому, ЄС і НАТО зосереджуються на таких пріоритетних напрямках: морське співробітництво у Середземномор’ї для протидії нелегальній міграції і торгівлі людьми; реагування на гібридні загрози, зокрема кібер-атаки та дезінформацію; військова мобільність; протидія тероризму; посилення стійкості хімічним, біологічним, радіологічним та ядерним ризикам; підтримання потенціалу обороноздатності і безпеки сусідів на Сході та Півдні.

Отже, очевидно, що обидві організації, хоча й приділяють першочергову увагу розвитку власних можливостей, але усвідомлюють, що без країн-партнерів, країн, які знаходяться у їхньому безпосередньому сусідстві, їм важко буде гарантувати власну безпеку. Тому ЄС і НАТО вирішили «розробити широкий спектр інструментів для забезпечення більшої безпеки громадян у Європі та за її межами».

Перед ЄС і НАТО постають численні проблеми безпеки зі Сходу і Півдня, включаючи гібридні та кібер загрози. Першочергове, у чому ЄС і НАТО вбачають безпеку сусідів і партнерів, - це розвиток їх стійкості. Щоб допомогти партнерам, включаючи Україну, протистояти цим загрозам, першочергову увагу дві організації, як було відзначено у 3-му Звіті про прогрес в імплементації спільного переліку заходів ЄС і НАТОвід 8 червня 2018 року, вирішили приділяти таким сферам: протидія гібридним загрозам; оперативна співпраця на морі; кібер безпека й оборона; оборонні можливості, включаючи згадану вище військову мобільність; оборонна промисловість і дослідження; спільні навчання; розвиток політичного діалогу.

Безпосередньо щодо України ЄС і НАТО планують посилити неформальні між-штабні політичні консультації та надавати нашій державі допомогу у розвитку стратегічних комунікацій, кібер безпеки, проведення навчань, забезпечення безпеки місць зберігання озброєння і боєприпасів, нарощування комунікаційних можливостей і реформування СБУ.

Важливим питанням для ефективності надання такої допомоги Україні є стала взаємодія між обома організаціями. Це досягається завдяки Донорській групі координації у сфері безпеки й  оборони під егідою Представництва ЄС, яку зараз координує НАТО, тісній співпраці Альянсу з Консультативною місією ЄС в Україні та Групою підтримки Євросоюзом України в реалізації різноманітних проектів.

У цьому контексті Україні варто не змарнувати цей шанс і скористатись посиленим співробітництвом між ЄС та НАТО щоб посилити власну обороноздатність та стійкість до сучасних загроз і зайняти своє місце у цій співпраці як партнер та опора безпеці у регіоні Південно-Східної Європи.

 



Briefs


Research


Reports and Presentations


Articles


Expert comments