Нємцов: "Чистий збиток Газпрому від "угоди століття" Росії та Китаю становитиме $35 млрд"

Поставки газу в Китай - це суцільні збитки і грабунок Росії.Про це заявив російський опозиційний політик, співголова опозиційної партії РПР-ПАРНАС Борис Нємцов у блозі у виданні "Эхо Москвы", коментуючи газову угоду Росії та Китаю

"Поясню, використовуючи виключно відкриті джерела. Продаж газу на рік становитиме 38 млрд куб. м. Загальний виторг за 30 років - 400 млрд доларів. Звідси неважко вирахувати, що ціна газу буде близько 350,8 долара за кубометр", - повідомив політик.

Він також нагадав заяву президента Росії Володимира Путіна про те, що загальний обсяг інвестицій з російського боку становитиме 55 млрд доларів.

"А тепер порахуємо: 55 млрд доларів "Газпром" повинен позичити на ринку, оскільки вільних коштів у компанії немає. Припустімо, що "Газпром" позичив їх під щонайменше 5% річних на 30 років. Одних відсотків "Газпром" заплатить на кругленьку суму в 40 млрд доларів. А загальний обсяг виплат за кредитом становитиме 95 млрд доларів", - підрахував Нємцов.

Політик припустив, що прибуток "Газпрому" від продажу газу в Китай буде приблизно дорівнювати прибутку, який монополіст отримує зараз, продаючи газ в Європу і всередині Росії - це 15% від виручки.

"Маючи на увазі, що виторг за весь контракт становить 400 мільярдів доларів, отримаємо, що "Газпром" заробить 60 мільярдів. Таким чином, чистий збиток від "угоди століття" становитиме 35 мільярдів доларів. Скажіть, Росії це треба?" - запитує Нємцов.

Він резюмує, що від цієї "угоди століття" слід очікувати підвищення тарифів на газ усередині країни. "Треба ж "Газпрому" покривати збитки від торгівлі з Китаєм", - додав Нємцов.

Нагадаємо, 20 травня "Газпром" підписав 30-річний контракт на постачання природного газу з китайською компанією CNPC.

Йдеться про щорічну поставку до 38 млрд куб. м газу на рік в Китай. За словами глави "Газпрому" Олексія Міллера, загальна сума контракту - $400 млрд, ціну на газ він відмовився назвати, посилаючись на комерційну таємницю.

Джерело: Лівий Берег



Briefs


Research


Reports and Presentations


Articles


Expert comments