Рада прийняла закон про "надзвичайний стан" у паливно-енергетичному комплексі

ВР ухвалила у першому читанні законопроект 4117-а «про особливий період у паливно-енергетичному комплексі»

Зазначимо, цей законопроект визначає підстави введення особливого періоду в паливно-енергетичному комплексі та встановлює правові та організаційні засади функціонування паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) в особливий період.

Рішення про введення і припинення особливого періоду в ПЕК приймає Кабінет міністрів України.

Порядок діяльності підприємств ПЕК в особливий період встановлює Кабінет міністрів України і визначає особливості здійснення такої діяльності; особливості функціонування централізованого диспетчерського (оперативно-технологічного) управління об'єднаною енергетичною системою України та єдиного диспетчерського (оперативно-технологічного управління Єдиною газотранспортною системою України; перелік підстав, за яких можливе припинення або обмеження енергопостачання, газопостачання споживачів; здійснення контролю за балансом надходження і розподілу палива.

Кабінет міністрів України, згідно із законопроектом, також може прийняти рішення щодо обов'язкового продажу природного газу газодобувними недержавними підприємствами (тобто частка держави в статутному фонді яких становить менше 50%) теплогенеруючим компаніям для задоволення потреб населення в послугах з опалення та гарячого водопостачання.

Разом з тим законопроект пропонує дозволити в особливий період обмеження енергопостачання об'єктів у сфері теплопостачання в опалювальний сезон нижче технологічного мінімуму споживання природного газу.

Також законопроект передбачає, що його дія щодо процедури погашення заборгованості підприємствами ПЕК та провадження у справах про банкрутство підприємств ПЕК, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості на умовах, визначених законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу", застосовуються до 1 січня 2016 р. (а не до 1 січня 2014 р., як це зазначено в чинному законодавстві).

Джерело: Еспресо.ТV



Briefs


Research


Reports and Presentations


Articles


Expert comments