Трансформація енергетики: 12 тез обговорень на Всесвітньому економічному форумі в Давосі

20-23 січня відбувся щорічний Всесвітній економічний форум в Давосі, в рамках якого було проведено дискусію “Трансформація енергетики”. Представляємо 12 основних тез, відзначених ключовими спікерами. Джерело: Зелена Хвиля

1. Паризький договір – це приклад досягнення історичного консенсусу щодо необхідності суттєвого зниження викидів парникових газів, яке у великій мірі може бути досягнуте за рахунок використання відновлюваних джерел енергії та підвищення енергоефективності. Однак попереду тривала та важка робота з трансформації енергетичного сектору, адже нині більше 80% енергетичних потреб світу забезпечується викопним паливом.

2. Після стрімкого падіння наприкінці 2014 року протягом минулого року ціни на нафту залишалися на низькому рівні, оскільки пропозиція нафти перевищувала попит. Немає підстав очікувати суттєвого зростання ціни на нафту в 2016 році. Однак, у більш віддаленій перспективі внаслідок скорочення інвестицій нафтогазових компаній в нові проекти на 20% у 2015 році та подальшого очікуваного скорочення ще на 16% у 2016 році ситуація може змінитися і ціна нафти зросте.

3. Низькі ціни на нафту несуть ризики для проектів з використання відновлюваних джерел енергії та підвищення енергоефективності. Проте галузь відновлюваної енергетики орієнтується на перспективу наступних десятиліть, тому короткострокові падіння нафтових цін не вплинуть на обсяги інвестицій. Більш тривалий період низьких цін на нафту ускладнить енергетичну трансформацію.

4. Встановлення ціни на викиди вуглецю в усіх країнах є важливою умовою подальшого поступу відновлюваних джерел енергії та скорочення рівня їх державної підтримки. Це має бути одним з пріоритетів подальших міжнародних кліматичних переговорів.

5. Відновлюваним джерелам енергії важко конкурувати із субсидованою традиційною генерацією. Викопні джерела енергії отримують 500 мільярдів доларів субсидій, тоді як відновлювана енергетика – лише 120 мільярдів доларів. Уряди країн світу мають скорочувати та ліквідовувати субсидії для викопного палива, в т.ч. для вугільної промисловості.

6. Вартість сонячних модулів суттєво скоротилася протягом останніх років за рахунок ефекту масштабу та підвищення ефективності сонячних панелей. Однакового розміру сонячні панелі, які мали потужність 185 Вт 5 років тому, сьогодні дозволяють виробляти вже 260 Вт в період пікового навантаження. Вартість сонячних панелей знизиться ще не 25% протягом наступних 5 років. Як результат, сонячна енергетика продовжує активно розвиватися та нарощувати потужності.

7. Викликом стане інтеграція відновлюваної генерації в існуючі енергосистеми країн. Розумні мережі та технології управління попитом допоможуть оптимізувати використання відновлюваної генерації. Тим не менш, збільшення частки відновлюваних джерел енергії вимагатиме і більших інвестицій в енергомережі, їх розбудову, трансформацію та системи управління.

8. До 2030 року більше 2/3 нових потужностей буде працювати на відновлюваних джерелах енергії, але навіть в 2030 році ключову роль у світовому енергобалансі все ще займатимуть викопні джерела енергії. З огляду на це, для досягнення цілей Паризького договору потрібно не лише розвивати відновлювані джерела енергії, але й заборонити будівництво вугільних електростанцій з низьким рівнем ефективності.

9. Природний газ може мати суттєвий внесок у зниження викидів парникових газів у випадку заміщення вугільної генерації. Це яскраво підтверджує приклад США, де заміщення вугілля природним газом привело до зниження вуглецевої ємності валового внутрішнього продукту. За даними Агентства енергетичної інформації, у 2014 році використання природного газу замість вугілля дозволило скоротити викиди парникових газів на 229 млн тонн.

10. Ядерна енергетика продовжуватиме відігравати важливу роль у світовому енергобалансі. Китай активно розвиває проекти будівництва атомних електростанцій і найближчим часом зможе стати експортером технологій атомної енергетики, конкуруючи з Францією, Японією та іншими країнами.

11. Нестабільна та менш передбачувана генерація з відновлюваних джерел енергії вимагатиме ширшого застосування технологій збереження енергії, в т.ч. акумуляторних батарей. Вартість акумуляторів поступово знижується і з часом їх використання буде суттєво розширюватися. Драйвером розвитку технології стане галузь електромобілів. Проте наразі, найбільш ефективним та розвинутим джерелом збереження енергії є гідроакумулюючі станції.

12. Потреба світу в електроенергії протягом наступних 25 років зросте на 80%. Враховуючи зростання попиту та стратегію декарбонізації енергетики, всі доступні та економічно виправдані способи використання відновлюваних джерел енергії будуть важливими для досягнення загальної мети.

Переглянути повне відео панельної дискусії.



Briefs


Research


Reports and Presentations


Articles


Expert comments