Яценюк закликає Європу купувати газ на кордоні з "шантажисткою" Росією

Україна закликає Європу закуповувати російський газ безпосередньо на кордоні з Росією, а також підтримує ідею створення енергетичного співтовариства.Про це заявив прем­’­єр-міністр Арсеній Яценюк, виступаючи в Верховній Раді.

"Ми звернулися до Європи: прийшов час змінити точку доступу (ред.закупівлі) російського природного газу. Зараз із незрозумілих причин російський газ приймається не на кордоні Україна - Росія, а на кордоні Європейський Союз – Україна. Саме тому ми публічно заявили, я особисто звернувся до Європейської комісії і до глав держав країн-членів ЄС та до американської адміністрації: ми переносимо точку доступу", - сказав він.

"А якщо ми переносимо точку доступу, це значить, що ми маємо контракти на транзит уже з нашими європейськими партнерами. А це значить, що ми по-новому будуємо наші стосунки з Росією", - наголосив Яценюк.

На його переконання, "той план, який є зараз в уряду, він є єдино вірний і він напряму відповідає нашим зобов’язанням в ЄС".

"Ми вважаємо, що разом з Європою ми повинні в цілому змінити енергетичну карту Європейського Союзу. І це не просто в інтересах України. Європу так само шантажує "Газпром". "Газпром" і Росія так само намагаються одним запропонувати кращий контракт, іншим – гірший, одних ближче підтягнути, інших далі", - сказав Яценюк.

"Саме тому абсолютно підтримуємо ідею створення енергетичного співтовариства (ред. енергетичного союзу, мова йде про створення єдиного в Європі центра із закупівлі газу ) Європейським Союзом", - додав він.

"Якщо Європа буде мати одну-єдину енергетичну політику і не буде давати можливості використовувати газ як енергетичну зброю, а буде газ розглядатися виключно як товар, то за таких обставин і Україна, яка ратифікувала енергетичну хартію і є членом енергетичного ком’юніті, буде відігравати одну з ключових ролей в енергетиці Європи", - сказав прем’єр.

Яценюк також закликав ЄС заблокувати "Південний потік", запевнивши, що Україна – надійний транзитер.

Джерело: Українська правда



Briefs


Research


Reports and Presentations


Articles


Expert comments